tirsdag 29. april 2008

Falsk 1/2 speciedaler 1821

Det har lenge gått et rykte om at kinesiske falskmyntnere har laget en falsk 1/2 speciedaler 1821. Nå er det bekreftet. En ny 1821-halvdaler har dukket opp på eBay, og det viser seg at denne har mye felles med en annen. Den andre 1821-halvdaleren ble solgt på eBay i september 2007.

Det er ulike eksemplarer. Mynten som ble solgt i september var tilsynelatende i nær usirkulert kvalitet. Den mynten som er for salg i dag er i godt slitt kvalitet. Likevel er det helt klare likhetspynkter mellom de to myntene.

På forsiden er den midterste tverrstreken i E i SVER nesten slitt helt bort. Det er også andre likhetspunkter i omskriften; V i XIV er nesten halvt slitt bort.

På baksiden har de to myntene flere riper felles. Dette er sekundære sirkulasjonsmerker som er unike for hver enkelt mynt. Dersom to mynter deler identiske riper, så er det et klart tegn på at myntene er kopier av hverandre. Det går en ripe gjennom P i SPs, og det går en annen ripe gjennom 0 i 60.

Det er all grunn til å være på vakt. Kineserne har nå laget forfalskninger av en hel rekke norske mynter, blant annet 1 speciedaler 1835, 1849 og 1857. Disse har blitt solgt for tusenvis av kroner på auksjoner, og mange av de som selger disse står hardt på at de er ekte. Dette er et problem myntsamlere neppe blir kvitt med det første, og det beste man kan gjøre er å lære seg kjennetegnene på de falske myntene.

Ingen kommentarer: