lørdag 23. august 2008

Falsk 1848-daler

Så var sommeren over og det er tid for mynter igjen. Som ventet så dukket det opp falske norske mynter på eBay denne uka. Selvsagt er det kinesiske selgere som står for tilbudet, men denne gangen et nytt nick: xiangzhong2008.

Tidlig denne uka tilbød han en av de veldokumenterte falske 1857-dalerne. Det er det sjette kjente eksemplaret av denne notoriske forfalskningen. Auksjonen ble etterhvert slettet av eBay. Mynten var godt polert og de aller fleste kjennetegnene vi trenger for å avsløre den som falsk var fjernet. Pussig nok var det ett kjennetegn svindlerne ikke hadde fjernet.

I løpet av fredagen la han imidlertid ut en ny norsk mynt: 1 speciedaler 1848. Myntsamlere i Norge har ikke tidligere sett forfalskninger av denne typen. Det er uten tvil en falsk mynt, og den bærer alle kjennetegn på å være en støpt mynt. Blant annet er bokstavene svært dårlig utført og ligner overhodet ikke på det vi er vant med fra ekte mynter. Kransen rundt riksvåpenet er så dårlig at den nesten er lattervekkende.

Svindlere på nettet opererer ganske fritt. Det er noen hint myntsamlere bør merke seg om man vil unngå å bli svindlet: 1) Salgsannonsen ligger ute bare noen få dager. Grunnen til det er at eBay gjerne bruker mer enn tre dager på å fjerne en svindelannonse. 2) Budgiver er anonym, eller privat. Dermed blir det vanskelig å varsle dem som blir lurt. 3) Utropsprisen er ofte lav. En ekte og original norsk speciedaler koster raskt 10 000 kroner. Da er det fristende å slå til på en daler til 2000 kroner.

Norske samlere bør være forsikte på nettauksjoner. Det tryggeste er å kjøpe fra anerkjente norske mynthandlere. De har en ubegrenset returordning, og eksperter som hele tiden er oppdatert på myntmarkedet.

Ingen kommentarer: