lørdag 8. november 2008

Manipulasjon til hundretusener


QXL er en populær markedsplass for myntsamlere. Mange ærlige mynsamlere kjøper og selger mynter, medaljer og sedler via auksjonsstedet. Beklageligvis er det noen svindlere som også forsøker seg på stedet. Midt i oktober ble det nok en gang avslørt en falsk mynt på QXL.

Det var en norsk 20 kroner 1883 i gull det handlet om, og dette er en sjelden og svært verdifull mynt – om den er ekte. Den tilsynelatende gode mynten ble forsøkt solgt av en dansk handler under aliaset Pepco. Hans virkelige navn er Michael Paepcke og han har postadresse i den danske byen Stege.

Tidliger kjent forfalskning
Dette var ikke en ukjent forfalskning, det var en mynt samlermiljøet hadde stiftet bekjentskap med tidligere. I sommer ble den samme mynten tilbudt Oslo Mynthandel. De er villige til å betale godt for denne sjeldne mynten, og har et fast tilbud på 130 000 kroner på sine nettsider. Oslo Mynthandel har landets fremste ekspertise på norske mynter, og avslørte raskt at det var en manipulert mynt. Sannsynligvis var det en ekte 20 kroner 1886 som var manipulert slik at 6-tallet var endret til et 3-tall. En manipulasjon som gjorde en 4000-kroners mynt til en 130 000-kroners mynt.

Det er bekreftet at det var Michael Paepcke som den gang forsøkte å selge mynten til Oslo Mynthandel. Da han så i oktober forsøkte å selge den på QXL må han ha vært klar over at den var fordømt at landets fremste ekspertise.

Da mynten ble avslørt på QXL valgte Paepcke å slette auksjonen selv.

Selger i søkelyset
Likevel hadde han oppnådd én ting: Han fikk et permanent søkelys rettet mot sine auksjoner. Flere norske myntsamlere har overvåket de myntene han har solgt, og ikke minst de myntene han har kjøpt på internett. Det er overraskende hvor mange sjeldne norske mynter Paepcke har hatt for salg. Det siste året har han solgt ikke mindre enn syv – 7 – norske 1-kroner 1888. Dette er en mynt som har en katalogpris på 4200 kroner i middels kvalitet. Han har også solgt to 1-kroner 1878, og det er en mynt som har en katalogverdi på 18 000 kroner i middels kvalitet. Dersom myntene er i noe bedre kvalitet, så er katalogprisen circa det dobbelte.

Det pussige er at det ser ut som om han ikke kjøper noen av disse sjeldne norske myntene på noen internettauksjon. Derimot er han å finne som kjøper av 1-kroner fra 1879, 1889 og 1898. Dette er mynter som er verdt langt mindre, og som han selvsagt får kjøpt for en rimelig penge. Sist i oktober kjøpte han en fin 1 krone 1889 på eBay. Selgeren var en svensk myntsamler, og auksjonen ble illustrert med gode bilder av mynten.

Paepcke har i skrivende stund en pen norsk 1 krone 1888 for salg på QXL. Det interessante er at denne 1888-mynten er identisk med den 1889-mynten han kjøpte på eBay! Det er ingen tvil i samlermiljøet om at årstallet er manipulert fra en god mynt verdt 1800 kroner til en mynt verdt 8000 kroner.

Dermed er det helt naturlig å reise tvil om alle andre mynter Michael Paepcke har solgt gjennom QXL. Mange samlere samarbeider nå gjennom Samlerforum.no og forsøker å komme i kontakt med kunder av Paepcke. Dersom man sitter på sjeldne norske mynter kjøpt av ham, så bør man få dem grundig sjekket hos en fagmann, og som et tips: Det kan synes som om Paepcke har en hang til å selge mynter med 8-tall.

Det er allerede betydelige beløp involvert i Michael Paepckes salgsforsøk: Bare 20-kronen 1883 representerer en verdi på 130 000 kroner. Etter hvert som samlere melder seg, så vil beløpet stige. Samlermiljøet frykter det verste. Hva slags hensikter Michael Paepcke har for å selge slike manipulerte mynter kan vi bare spekulere i, men de er nok neppe de beste.

Samlere bes nå ta kontakt på epost: falskmynter@numismatikeren.com, eller følge med i diskusjonene på Samlerforum.no. De som har mistenkelige mynter oppfordres til å ta kontakt.

Referanser:

QXL gjenstandsnummer: 549999412, 552670274
eBay gjenstandsnummer: 180300958775

Ingen kommentarer: