tirsdag 3. februar 2009

Ny svindelmetode på QXL

En ny type svindel er avslørt på QXL. Bilder av mynter manipuleres i fotoredigeringsprogrammer slik at myntene framstår som bedre enn de er. Selgeren Kåre M. med salgsnavnet "jasså" på QXL har vist at det går an å tjene penger på den slags virksomhet.

Samlermiljøet har hatt mistanke til Kåre ”jasså” M. en god stund, men det har vist seg å være vanskelig å skaffe håndfaste bevis. Dessuten har det vært noe usikkerhet rundt metoden han har brukt for å manipulere bildene av myntene.


Det viser seg at Kåre ”jasså” M. spesialiserer seg på å kjøpe og selge bedre norske årgangsmynter i gjennomsnittskvalitet. Særlig har han kjøpt og solgt 50-ører fra 1954. Dette er en av de mer interessante 50-ørene; den har en katalogverdi på hele 5000 kroner i usirkulert kvalitet. I godt brukt kvalitet er den verdt mellom 50 og 300 kroner. Han har ved to anledninger kjøpt slike mynter for hhv 90 og 160 kroner på QXL. Deretter skannet han et nytt bilde av myntene, og disse bildene behandlet han i Photoshop.


Det som egentlig er bildet av en godt slitt mynt kan med et par klikk se ut som bildet av en nesten perfekt mynt. Det er egentlig ikke så vanskelig, han er ikke en avansert bildemanipulator, og han brukte en standardfunksjon i Adobe Photoshop: Smart Blur. Da ble detaljene skarpe, mens feltene ble uskarpe. Han lykkes dermed å skjule de mange sirkulasjonssporene mynten hadde, og mynten framsto som langt bedre enn den virkelig var.


Kåre ”jasså” M. har på QXL solgt minst to 50-ører 1954 med slike manipulerte bilder. Han er ingen ærlig selger, så han skrev ingenting i salgsteksten at bildet var manipulert. Han opplyste heller ikke om hvilken kvalitet mynten var vurdert til, men ba folk vurdere mynten på bakgrunn av de manipulerte bildene.


Det er likevel enkelt å avsløre ham: Bilder av mynter han har kjøpt er enkle å sammenligne med de manipulerte bildene han la ut. Ett av bevisene er lastet opp på denne bloggen: En 50-øre 1954 han kjøpte for 160 kroner ble etter en tur innom fotoredigeringsprogrammet til en mynt han solgte for 660 kroner. Det er god fortjeneste på et par minutter i Photoshop. Det er ingen tvil om at det er samme mynt, de to hakkene over 5-tallet er de samme på begge bildene. Dette er et unikt trekk ved nettopp dette eksemplaret av 50-øre 1954.


Kåre "jasså" M. er fortsatt aktiv. Så sent som 3. februar forsøkte han å gjennomføre et salg med manipulerte bilder: Denne gangen var det ingen som bet på agnet, og mynten til 420 kroner ble ikke solgt. Han hadde kjøpt mynten for 90 kroner av en annen samler, og så nok for seg en solid fortjeneste.


Det er likevel lite som tyder på at Kåre ”jasså” M. stanser sin virksomhet. Han bare blåser av avsløringene og han er fast bestemt på å forpeste samlermiljøet og QXL med manipulerte bilder, og han vil fortsatt forsøke å knipe surt opptjente kroner av uskyldige samlere. QXL er ikke flinke til å fjerne slike folk fra sine auksjonssider.


1 kommentar:

GarJo sa...

Hei
Jeg har nylig kjøpt en del mynter på Samlerbørsen på auksjon - bl.a en 2 krone fra 1908 i 0/01 stand - imidlertid la jeg merke til et hakk ved O`en under NORGES og et hakk i mynten ved T-merket . Dette har du tidl beskrevet som typiske falske mynter.Imidlertid har den presis 15 gram. Hva tror du ?
Svar gjerne på denne linken, jeg kan også legge ved bilder om det er interessant

Mvh
GarJo - nystartet myntsamler