lørdag 22. januar 2011

Samlerhuset: Sex skal selge gull!

Samlerhuset skal selge gull med hjelp av vakre modeller (se bilde fra kampanjen). Sex skal selge gull, kan man si. Det er en samling såkalte "svensk/norske" gullmynter det er snakk om. Hva de har å gjøre med Norge er usikkert; bortsett fra at de i sin tid var en del av gullbeholdningen i Norges Bank og at de har portrett av kong Oscar II som også var norsk konge.

Det er mulig det er enklere å selge myntene til nordmenn om man vrir litt på historiske og økonomiske fakta og kaller dem "svensk/norske" framfor å nøye seg med å være historisk saklig og si at de er svenske. Myntene ble ikke laget for Norge og at de sirkulerte i særlig utstrekning her i landet er tvilsomt. Selv norske gullmynter var sjeldent i sirkulasjon.

Å plassere gullmynten i handa på en modell er med all sikkerhet et salgstriks. Det er sjeldent vi ser slike ting i Norge, kanskje fordi myntsamlere er mer opptatt av myntene enn av dama. Dama kan være så sexy som hun bare vil, men er ikke mynten tilsvarende deilig hjelper det lite på interessen hos seriøse myntsamlere.

Samlerhuset setter igang denne annonsekampanjen for å selge en komplett samling svenske 20-kronors gullmynter til nordmenn. Myntene inneholder 8,06 gram rent gull, og har en gullverdi på om lag 2055 kroner (gullprisen svinger fra time til time, så det kan variere litt). Normalt selger norske mynthandlere de fleste av disse 20-kronor gullmyntene for litt over gullverdi, og sjeldent over 2500 norske kroner. Enkelte årganger, som for eksempel 1885, er mer verdt og kan koste opp mot 15 000 kroner i dagens marked. Serien Samlerhuset markedsfører starter med en 20-kronor fra 1901, som er en ganske vanlig mynt til rundt 2100-2200 norske kroner. Samlerhuset vil gjerne ha deg til å betale 4400 kroner. Det hadde ikke vært en helt gal pris på en norsk 20-kroner fra for eksempel 1902, men for en svensk mynt er det dobbel markedspris.

Kanskje det nettopp det er derfor Samlerhuset gjør bruk av en modell; så legger kundene ikke så mye merke til prisen på mynten.

Ingen kommentarer: