tirsdag 5. april 2011

Numismatikk og metallbøker fra Jordan

Betydelig arkeologisk funn eller ren bløff? skriver VG.no. Det er 70 små metallbøker som forvirrer arkeologer, teologer og andre om dagen. Det er snakk om små bøker av bronse eller bly på størrelse med kredittkort. De som har undersøkt bøkene klarer ikke å bli enige om hverken datering eller innhold. De mest optimistiske mener at bøkene kan kaste nytt lys på tro og liv blant de første kristne.

VG lot Torleif Elgvin studere bilder av bøkene. Han er førsteamanuensis ved Høyskolen i Staffelsgate i Oslo og er teolog med dødehavsrullene som spesialitet i følge avisen. Elgvin er skeptisk til at bøkene er fra det 1. århundre etter Kristus. Han mener å se en romersk keiser på bildene av metallsidene.

Det er helt riktig, men det er mer!

Bare et lite antall bilder er publisert av de mange bøkene. Ut fra et numismatisk perspektiv er i alle fall et par bilder svært interessante. De viser portretter hentet fra mynter preget for Alexander den Store (336-323 f.Kr.), Lysimachos (305-281 f.Kr.) og en keiser fra det flaviske dynastiet (69-96 e.Kr.)

Nedenfor har jeg satt sammen utsnitt av de publiserte sidene fra bly/kobberbøkene og sammenlignet dem med portretter på tre ulike mynter. Jeg har ikke funnet noen helt identiske mynter, men bildene gir likevel godt nok grunnlag til å konkludere med at portrettene i bøken er hentet fra mynter. Etterhvert som funnet blir undersøkt av eksperter vil de finne mynter med eksakt like portretter som i bøkene.

Det er kanskje typisk at et slikt funn raskt blir knyttet til tidlige kristne sekter. Jeg gleder meg i alle fall til hvordan teologene tolker bruken av Alexander den Stores portretter i bøkene. Alexander var en av antikkens største helter, men neppe for de kristne.

Så hva blir konklusjonen? Er de falske, eller er de ekte? Bøkene befinner seg i Israel. De skal etter sigende være funnet i Jordan, og de vil helst ha dem tilbake. Eieren påstår de har vært i familiens eie i 100 år. Området er ellers godt kjent for enorme mengder forfalskninger av antikviteter. Jeg tror vi snart får et svar fra ekspertene. Jeg tror vi får høre at de er falske.

(Klikk på illustrasjonene for å se dem i full størrelse!)Les også mer:
Desert News Ancient metal plates found in Middle East
The Jewish Chronicle Online Heavy metal secrets from a Mid-East cave
Daniel O. McClellan Peter Thoneman on the Lead Codices
VG: Arkeologihistoriens viktigste funn?, Betydelig funn eller ren bløff? og - Bøkene er tidligst fra år 70 etter Kristus.

Ingen kommentarer: