torsdag 21. april 2011

Påvist forfalskning!

Det er ikke lenger tvil om at de mye omtalte metallbøkene fra Jordan er falske. Det siste klare bidraget kommer fra en kollega i Sverige: Ulf Ottosson på internettsiden Mynthandln.com. Det er etterhvert samlet mange ulike beviser mot disse metallbøkene, og det selvsagt ikke slik at numismatikken var det avgjørende. Fra tidligere er innskrifter i bøkene avslørt som dårlige kopier av allerede kjente innskrifter. Dessuten har folk som er eksperter på gamle funn sagt at bøkene mangler troverdige spor etter en aldringsprosess; det vi kan kalle irr og korrosjon på kobber og bly. Metallbøkene ser rett og slett ikke gamle nok ut.

Jeg publiserte et lite bidrag i den store historien på denne bloggen 5. april: Numismatikk og metallbøker fra Jordan, og den ble referert i VGs nettutgave dagen etter: - Bøkene er tidligst fra 70 e.Kr.

Kort tid etter publiserte Ulf en melding på sin hjemmeside der han påviser en direkte link mellom en kjent moderne forfalskning og et bilde i en av metallbøkene. Ulf gjengjente et hestespann, eller kvadriga, som var avbildet på en av metallplatene. Han forteller selv: "Den där kvadrigan (fyrspannet) har jag sett förut! ... tänke jag. Och jag vet var! På en mycket vanlig turistkopia av ett antikt mynt (grekisk/romersk hybrid ... mellan en redigerade dekadrachm från Syrakusa och en s.k. medallion med Lucius Verus bild)." Et glitrende uttrykk for en skarp visuell hukommelse.

Ulfs observasjon er viktig, og jeg linker direkte til bildet på Ulfs hjemmeside. Det er en meget pedagogisk illustrasjon som er 100% overbevisende. Link.

Noen som fortsatt tror på at disse metallbøkene er gamle skrifter fra de første kristne?

Ingen kommentarer: