tirsdag 9. august 2011

Myntsettet 2011: Utsolgt før jul?

Myntsettet 2011 har vært i handelen en god stund. Settet er på langt nær utsolgt - ennå. Dersom du samler myntsett, så er det ingen grunn til å utsette kjøpet lenger. Årets myntsett inneholder tre mynter og en medalje: 10-kronen for universitetenes jubileum, 1-kronen og 50-øren. Årets 50-øre er den siste som blir laget, dessverre.

2011-settet blir laget i bare 25 000 eksemplarer (bilde: Det norske myntverket). Det er ikke så mange steder å få kjøpt settet. Det er få mynthandlere, og banker selger ikke lenger myntsett. I fjor var settet utsolgt i god tid før jul. Det skjer nok i år igjen. Hvert år er det populært å gi myntsett i julegave, men i fjor måtte mange legge nye planer; det var umulig å oppdrive ett eneste 2010-sett i hele landet.

Myntsettene selges for tiden stort sett i få eksemplarer av gangen. 1980-tallets investoriver er over. Den gang kjøpte mange flere kasser sett av gangen, noe som har ført til at det er en overflod av gamle sett på markedet. De siste årene er det produsert færre sett, og særlig 2009 og 2010 utgavene er det etterspørsel etter. Prisene har ikke skutt å været da det oftest ikke er de typiske myntsamlerne som spør etter settene, men folk som skal gi dem bort som gaver. Dette kan endre seg i årene som kommer. Dersom samlerne kommer på banen, så vil sannsynligvis prisen på settene stige.

Det er mange som forsøker å få tak i fjorårets myntsett, men forgjeves. Mange er gitt bort som gaver, og prisen på settet, når det er å få tak i, er ikke høyere enn hva det kostet da det kom ut. Det lokker ikke noen til å selge settet de sitter med.

For å unngå skuffelser under juletreet bør man derfor være raskt ute med å kjøpe årets myntsett! 25 000 sett er ikke nok til alle som vil ha.

2 kommentarer:

Myntsamler sa...

Etterspørselen etter de er overdrevet. F.eks har Roschberg fortsatt fjorårets sett tilsalgs på hjemmesiden sin. Myntverket har heller ikke produsert hele maxopplaget. Hvis de ikke engang produserer det de på begynnelsen av året sier de maximalt vil gjøre, hvor utsolgt er de da? Myntsett vil nok også i fremtiden være en dårlig investering.

Kjetil Kvist sa...

Takker for tipset.

Saken er likevel den at fjorårets myntsett ble utsolgt før jul. At det i etterkant kommer noen på markedet er en følge av at mynthandlere mer enn gjerne kjøper tilbake dette settet. Etterspørselen er fremdeles større enn tilbudet, og det gjelder selv om prisen på settet ikke øker.

At myntsett skulle være en god investering har jeg ikke sagt noe om.