søndag 18. november 2012

2013: Skikkelig triste greier?

Samler du moderne norske årgangsmynter, så blir 2013 skikkelig triste greier. Joda, det kommer en jubileumsmynt. 10 kroner for kvinnenes stemmerett, som jeg har omtalt tidligere i bloggen. Men; det blir da også den eneste norske mynten som kommer neste år. Ja, du leste riktig. Det blir intet kronestykke, femmer eller 20-kroning. Ikke siden 1903 er det laget så få mynter, og den gangen var det bare en 10-øring som kom ut.

Årets myntsett virker allerede som en ribbet kalkun med sine tre mynter; 10-, 5- og 1-krone. Og så en medaje, da. Den veiledende prisen på dette settet er 210 kroner. Proof.- og BU-settet er like ribbet og tilsvarende dyre.

Hva skjer så med mynt-, proof- og BU-sett til neste år? Aner ikke. Det virker ganske rart å tenke på. Skal man liksom ta 200 kroner for en 10-krone og en minnemedalje pakket i plast?

Jeg føler jeg ikke akkurat lengter etter å få klarhet i akkurat det spørsmålet.

Triste greier, Norges Bank! Triste greier.

2 kommentarer:

samlertips sa...

Hvis NB har alle myntene de trenger, så har de alle myntene de trenger. Skal de da prege mynter for lager når lageret allerede er fullt? For fellesskapets økonomi er det greit de tenker litt økonomisk.

At det blir noen hullår hvor enkelte valører ikke kommer ut gjør bare rekken mere spennende. Rekken av kronestykker 1924-1951 er mere spennende enn rekken fra 1951-80, fordi kronestykkene ikke ble utgitt alle år. Samleren må da sette seg litt mere inn i hvilke år som finnes og hvilke som ikke finnes.

Kjetil Kvist sa...

Men års-, BU- og proof-settet blir triste greier uansett. For ikke å snakke om suvenir-settet (litt av noe å ta med hjem fra en reise i Norge).

(Det kan jo selvsagt føre til at færre kjøper settene, og at det dermed, på litt sikt, blir ettertraktede samlerobjekter.)